woensdag 15 oktober 2014

Livorno, Italie - toegangspoort tot Pisa, Florence, Sienna, Lucca

Aankomst 08.00 uur
Vertrek 20.00 uur

Alle bekende steden hebben we tijdens een autovakantie al eens bezocht, de toren van Pisa staat inderdaad behoorlijk scheef, dus het is niet nodig één van de 10 of 11 uur durende excursies te boeken. En van die uren zit je er dan minstens 4 in de bus!

We beginnen de dag weer op ons gemak, opstaan, ontbijtje. Ook vandaag rijden er weer complementaire shuttlebussen van de haven naar het centrum van Livorno. Livorno heeft een behoorlijk uitgebreid havengebied met een grote containerhaven. We zien onderweg dus vooral veel grote kranen, trailers, loodsboten en een ongelooflijke hoop rommel. Blijkbaar hecht men weinig waarde aan de indruk die dit op de toeristen maakt.

De bus stopt hartje centrum en we lopen eerst even snel naar het informatiekantoor voor wat info en een map van de hop on hop off bus. De bus blijkt om de hoek te stoppen, halte 1 nog wel, en de volgende vertrekt om 11.00 uur. Nog een dik half uur wachten dus. Als we richting de halte lopen worden we een paar keer lastig gevallen door zigeunerinnen die behoorlijk opdringerig om geld vragen. Door een kordaat nee laten ze zich niet zomaar weg sturen.

We zien dat men hier niet met een grote dubbeldekker met open dak rijdt, maar met een kleinere bus zonder verdiep. Alleen de chauffeur heeft een vast dak boven het hoofd en de passagiers zitten in de open lucht. In geval van slecht weer kan men een zeil dicht trekken. Gelukkig is het een mooie dag, zo'n 24 graden en half bewolkt.

Omdat de bus niet zo groot is besluiten we alvast onze kaartjes te kopen en een plekje te zoeken. Maar goed ook want ineens stromen overal vandaan toeristen die ook mee willen. De bus maakt geen hele grote ronde, maar heeft één belangrijke stop, de kerk en het klooster van Montenero, de zwarte berg.

Maar, we beginnen met een rondje door de stad. Onze uiteindelijke conclusie is dat Livorno een rommelige, niet erg interessante stad is, maar als je er oog voor hebt zijn er her en door best mooie gebouwen en plekjes te vinden.

 

Zoals de Duomo, pas gerenoveerd, men is nog bezig met de bestrating voor en rond de kerk. Maar wel gesloten en niet toegankelijk voor bezoek. Typisch? Blijkbaar niet, want ook de volgende kerk is gesloten en zo zie ik er nog meer. Bescherming tegen vandalisme misschien?

 

Livorno heeft ook een wijk waar kleine grachten doorheen lopen. Dit noemt men ook - hoe kan het anders - klein Venetië. Dat is wel wat veel gezegd naar mijn mening.

 

Aangekomen bij halte 5 stapt iedereen uit. We krijgen allemaal een ticket voor de funicular, het kabeltreintje dat ons naar het klooster zal brengen, een hoogteverschil van 656 meter overbruggend. Het treintje is in 1908 in gebruik genomen. Over een uur komt de volgende bus en kunnen we weer mee terug naar Livorno.

 

Boven aangekomen genieten we eerst even van het mooie weidse uitzicht. Het valt ons op dat Livorno groter is dan we verwacht hadden. Het is maar een paar meter lopen naar het kloostercomplex. Het dateert van 1345 met aanpassingen in 1575 en 1721. Zo op het eerste oog een sober gebouw en een sobere kerk.

 

Maar als we de kerk binnen gaan worden we aangenaam verrast. Werkelijk prachtig en buitengewoon goed onderhouden. Dit is de rit meer dan de moeite waard en absoluut de top bezienswaardigheid van Livorno.

 

We zijn op tijd beneden om de volgende bus terug te nemen. De bus houdt er overigens een behoorlijk tempo op na, het valt niet mee om onderweg foto's te nemen. Als we terug zijn op ons eindpunt overleggen we even wat we zullen doen. Een restaurantje zoeken of terug naar het schip. We besluiten voor het laatste en om half twee zijn we terug aan boord voor een lichte lunch.

Het zit me toch niet lekker dat we een paar kerken zijn gepasseerd zonder dat we binnen hebben gekeken, dus ik besluit alleen nog even terug te gaan. Kan ik meteen ook even de grote overdekte markthal bekijken. Deze schijnt ook de moeite te zijn. En dat zou ook zo zijn, als men niet de hele vloer had volgebouwd met hokjes en containers van waaruit de handelaars hun waren verkopen.

 

Tijdens dit tweede bezoek kom ik er dus ook achter dat alle kerken gesloten zijn. Ik had me dus de extra trip kunnen besparen, jammer want ik had in dit kerkje graag eens binnen gekeken.

 

De rest van de middag zitten we lekker op ons balkon. We liggen aan de kadezijde en zien alle medepassagiers enigszins vermoeid terug aan boord komen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten