zondag 21 december 2014

Van New York via Reykjavik naar Amsterdam

Vluchtgegevens:
Newark vertrek 19.55 uur, aankomst Reykjavik 06.35 uur
Reykjavik vertrek 07.40 uur, aankomst Amsterdam 11.40 uur

Om 16.15 uur staan we buiten het hotel op een taxi te wachten. We hebben 1 wachtende voor ons, dus dat moet lukken. Denken we. Maar dat valt nog niet mee. Er komen wel taxi's aan om mensen bij het hotel af te zetten, maar die moeten allemaal naar het taxibedrijf voor de avondwissel en zijn niet bereid klanten aan te nemen. O jee, maar goed dat we vroeg zijn. Aha, die meneer is weg. Nu zijn wij aan de beurt. Een hele poos komt er helemaal geen taxi. En de paar die dan uiteindelijk door de straat rijden willen niet stoppen. Dan stopt er zo'n hele grote dikke zwarte SUV voor het hotel om mensen uit te laten stoppen. De portier praat even met de Sikh achter het stuur en komt dan op ons toegelopen. De chauffeur wil ons voor de vaste prijs van $90 naar het vliegveld van Newark brengen. Duurder dan een gewone taxi, maar ook wel iets luxer en we gaan hier echt niet moeilijk over doen. Akkoord!

De chauffeur informeert nog of we wel cash kunnen betalen. Waarschijnlijk is dit een extra ritje dat ie lekker in eigen zak steekt. Van ons mag ie. Het is aanschuiven New York uit en aanschuiven op de snelweg. Uiteindelijk verspreid al het verkeer zich en kunnen we weer normaal door rijden. Het is 18.15 als we bij het vliegveld zijn. Inchecken gaat snel, maar we krijgen wel de mededeling dat door slecht weer in IJsland de vlucht te laat is vertrokken en daardoor later zal arriveren en daardoor wij weer later zullen vertrekken. Gelukkig mogen we gebruik maken van de Lufthansa lounge, zit altijd comfortabeler dan in de vliegveldhal.

We lezen wat, we drinken wat, ik ga af en toe op de monitors kijken en uiteindelijk begint het boarden om 20.45 uur en stijgen we op om ongeveer 21.15 uur. Het lukt me om nog een paar leuke foto's te maken van Manhattan.



Waarschijnlijk door alle vertraging en het in sneltempo gereed moeten maken van het vliegtuig voor deze vlucht krijgen we geen menukaart uitgereikt. De stewardess komt langs om de vertellen wat we kunnen kiezen, vis of vlees. Eigenlijk geen echte keuze, want het vlees blijkt een koude bereiding te zijn. Daar hebben we geen zin in, dus wordt het vis, zalm wel te verstaan. Prima bereid, die IJslanders zijn gewoon goed in vliegtuigeten!

We lezen wat, we dutten wat, maar echt slapen lukt me toch nooit. Maar .... 5 uur is te overzien en dan mogen (moeten) we er weer uit. En er ligt me dan toch een pak sneeuw! Ook onze vlucht naar Amsterdam heeft vertraging, dat was te verwachten. Maar we mogen redelijk snel het vliegtuig in. Niet via de slurf zo blijkt, we mogen een mooie wandeling door de sneeuw maken. Ach, je moet alles eens meemaken, zo erg is het niet.

De ergste vertraging vindt plaats doordat er een rij is voor het ijsvrij maken. We wachten geduldig, we hebben fijne stoelen. Rond de klok van 09.30 uur stijgen we op, het is nog steeds hartstikke donker in IJsland.

We krijgen een Amerikaans ontbijt, omelet met worst en aardappelen. Ik laat mijn bordje keurig afgedekt staan en beperk me tot de yoghurt, zowel die van manlief als die van mezelf. Manlief krijgt in ruil mijn croissantje. Voor wat hoort wat.

Twee en een half uur later zijn we in Amsterdam. We pikken de koffers op, zijn blij dat de auto er nog staat met alle ramen er in en zoeven even later via de A2 richting Antwerpen. Het was/is een lange dag.

We hebben het ontzettend naar onze zin gehad in New York, hoewel we geen rekening hadden gehouden met de ijzige zeewind. Stom, maar dat weten we nu ook weer. Ik wilde persé graag rond Kerst naar NYC, maar zou achteraf gezien een ander toch aanraden tijdens een warmere periode te gaan. Met name omdat je in NYC eigenlijk zoveel mogelijk te voet moet doen om het tijdverlies door het idiote verkeer te beperken. En wat de kerstsfeer betreft, ik vergelijk alles met Londen en dan valt NYC helemaal in het niet. Dus, ga in het voorjaar of het najaar naar New York.

Icelandair is absoluut voor herhaling vatbaar. We hadden dan wel geen flatbeds in de business class, maar voor die paar uur naar New York is dat ook geen must. We krijgen wel ontzettend goede service, frisse propere vliegtuigen én de beste vliegtuigmaaltijd ever voor dezelfde prijs van een economystoel van KLM.

1 opmerking:

  1. Hallo Jacqueline, ben jouw verslagen aan het inhalen, leest weer leuk met mooi maaltijd foto's

    BeantwoordenVerwijderen