dinsdag 16 december 2014

Restaurant Betony in New York

Zondagavond om 20.00 uur worden we verwacht in restaurant Betony. Ik heb me vooraf uiteraard grondig ingelezen en de nodige recensies doorgespit en aan de hand daarvan een keuze gemaakt voor onze avonden in NYC. Het restaurant ligt op loopafstand een blok van ons hotel vandaan aan 57th Street.

De ontvangst is vriendelijk en we krijgen een tafel achter in de zaak. We starten de avond met een heerlijk glas rosé champagne en buigen ons over de enigszins cryptische menukaart. Zo'n kaart waarop staat garnaal/tomaat/whiskey en waarvan later pas duidelijk wordt dat ze een garnalencocktail bedoelen.

Gelukkig krijgen we wat uitleg. De kaart is verdeeld in 3 delen, hors d'oeuvres, voorgerechten en hoofdgerechten. Daarmee zijn we al een stap verder, hoewel we wat betreft sommige omschrijvingen nog steeds in het duister tasten. Wat is bijvoorbeeld Nduja? Ik ben er inmiddels via Google achter gekomen dat dit een pikante smeerbare varkensworst is uit Calabrië is. Maar de meer dan uitgebreide uitleg die we krijgen van de maitre laat ons nog verder in het duister tasten.

We hakken de knoop door en beginnen met foie gras bonbons en foreltartaar met komkommer. Gevolgd door - jawel - de Nduja en ravioli met aardappel en bosui, om te eindigen met kreeft met truffel. We zijn benieuwd. Eerst moet manlief nog door de wijnkaart spitten, ze zijn behoorlijk aan de prijs met de wijnen, zelfs met de Amerikaanse. Het wordt uiteindelijk een redelijk schappelijk geprijsde Califonische chardonnay van het huis Tyler.

Onze eerste gerechtjes worden gebracht. Eens geen Amerikaanse porties, ook wel weer eens fijn.

Het is allemaal zeer goed op smaak en vooral de foie gras bonbons zijn heerlijk!

En dan manlief zijn Nduja, aha, het lijkt een soort tartaar en oei, oei, errug pittig. Manlief neemt het woord pedis in de mond en dan weet ik dat het wel heeeel erg pittig is. Maar hij vindt het wel lekker.

Mijn ravioli zwemt iets te veel in de groene bosuitjessaus naar mijn zin, maar smaakt verder wel goed.

En dan de kreeft, een andere presentatie dan we hadden verwacht, het is niet dat we ieder een halve kreeft op ons bord krijgen. Met de truffel zijn ze echter wel behoorlijk royaal. Het smaakt echter uitstekend.

We besluiten het dessert over te slaan en sluiten de avond af met een Irish koffie voor manlief en een thee voor mijzelf. Dit restaurant was alvast een goede keuze.

 

1 opmerking:

  1. Restaurant staat genoteerd, geheel echt on-amerikaans, meer europeesch, ziet er goed uit en de beschrijving is uitstekend

    BeantwoordenVerwijderen