zondag 21 december 2014

Onze laatste dag in New York City

En toen was het al weer donderdag. Onze laatste dag. Maar ...... een hele dag. We vliegen pas om 20.00 uur, we mogen tot 16.00 uur onze kamer gebruiken, dus we hebben totaal geen haast. Plan de campagne ..... Ellis Island. In Antwerpen is het Red Star Line museum geopend, waar het verhaal wordt verteld aan de hand van de landverhuizers. De vele emigranten die Europa verlaten om in Amerika een nieuw en hopelijk beter bestaan op te bouwen. Het lijkt ons interessant om te zien hoe het verhaal verder gaat op het moment dat ze voet aan wal zetten in New York. Ellis Island dus.

Maar eerst nog een laatste Amerikaans ontbijt, als we weer thuis zijn is het terug aan de yoghurt :) Manlief besteld 2 spiegeleitjes met toast en ik doe voor 1 keer eens gek. We zijn weer bij Rue 57 en ik heb al een paar ochtenden een bord langs zien komen met iets met aardbeien. Na bestudering van de menukaart kom ik tot de conclusie dat het niets anders kan zijn dan brioche french toast met verse aardbeien en vanillemascarpone. Klopt helemaal, want ik krijg precies voor mijn neus wat de bedoeling was. En ik ben een hele slechte ontbijter, maar dit was me dan toch lekker!! De toast is doordrenkt met die typische Amerikaanse siroop. Heeft niets meer met gezond ontbijten te maken, want het is hartstikke zoet. Het enige gezonde zijn de aardbeien! Mmmmmmmmmm!!



Met een goed gevulde maag houden we een uurtje later een taxi aan om ons naar Battery Park te brengen. Het uiterste puntje van downtown New York, waar we op de boot moeten stappen die ons naar Ellis Island zal brengen. Het is een overtocht in combinatie met het Vrijheidsbeeld. Het is in de prijs inbegrepen dat we hier ook uit kunnen stappen en met bijvoorbeeld de volgende boot weer verder kunnen varen, maar gezien de koude wind en het feit dat we geen kaartjes hebben waarmee we ook binnen in het Vrijheidsbeeld mogen kijken, laten we deze kans aan ons voorbij gaan.

We zitten lekker warm binnen de tocht uit en een half uurtje later leggen we aan bij Ellis Island. Het huidige hoofdgebouw dateert van 1900.

In de loop van de jaren - vanaf aankoop in 1774 tot 1990 toen men hier een museum van heeft gemaakt - is er het nodige veranderd aan het eiland. De verschillen door de jaren heen worden getoond middels diverse maquettes, ik heb een foto gemaakt zoals het eiland nu is.

Jammer genoeg hebben wij slechts een deel van de collectie gezien. Het museum kampt nog steeds met de gevolgen van orkaan Sandy. Elektraleidingen en dergelijke moesten worden vervangen en momenteel is men nog aan het werken aan het luchtkoelingssysteem. Om reden hiervan is een deel van de collectie elders opgeslagen. Er waren ruimten waar amper schilderijen aan de muur hingen en ook veel gebruiksvoorwerpen waren opgeslagen. Jammer, want daardoor misten we een echte aansluiting bij het museum in Antwerpen. Het was ook mooi geweest had men ons dit op voorhand - bij verkoop van de tickets - even laten weten. Maar ... we hebben onze ronde door het hele gebouw gedaan en in ieder geval een indruk gekregen van wat hier door de jaren heen allemaal is gebeurd. De centrale hal bijvoorbeeld heeft verschillende functies gehad, aangegeven middels foto's.



Mensen hadden weken gepakt en gezakt op een boot gezeten en moesten dan soms op het eiland nog een paar weken in een gemeenschappelijke slaapzaal in quarantaine blijven. Geen pretje lijkt me.



Voordat we het museum weer verlaten zoeken we nog even het toilet op. Het gebeurt niet vaak dat ik daar foto's maak, maar deze toiletten waren wel erg fotogeniek en origineel.


We moeten een klein kwartiertje wachten op de boot die ons weer naar het vasteland brengt. Het zonnetje schijnt tussen de wolken door en dat geeft mij de gelegenheid een laatste mooie foto te maken van Manhattan.

Als we terug zijn bij het hotel lopen we nog even binnen bij het naastgelegen restaurant. We bestellen beiden een salade met verse tonijn. Blijkbaar zijn we beiden vergeten hier een foto van te nemen.

Terug naar het hotel om de koffers in te pakken. Keurig om 16.00 uur trekken we de deur van onze hotelkamer achter ons dicht en melden we ons aan de check-out balie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten