woensdag 30 januari 2013

Zondag 27 januari 2013, cruisedag 8

Vandaag zijn we in Lombok van 07.00 uur tot 17.00 uur. We hebben voor vandaag weer een excursie geboekt van 4,5 uur, Mataram Highlights. Toen ik deze excursie boekte zou Lombok onze eerste stop in Indonesie zijn, afgelopen donderdag. Rekening houdend met het feit dat we misschien nog moeite zouden hebben met de warmte heb ik gekozen voor een hele simpele tour, met bezoek aan een tempel. Echter vanwege de wijzigingen in het vaarschema heb ik het idee dat dit nu wel eens niet de meest interessante excursie zou kunnen zijn. En we hebben inmiddels 2 grote tempelcomplexen gezien, even genoeg wat ons betreft.

We hebben ons dus even verdiept in het excursie-aanbod voor Lombok en ik heb me gisteren bij de excursie-afdeling gemeld met de vraag of ik een andere excursie kon boeken. Een trip naar een Nationaal Park, een eind rijden (waardoor we veel van het eiland zien) naar een of andere hoge berg (goed voor mooie uitzichten) e.d. Nee mevrouw, sorry, volgeboekt en een wachtlijst van 20 personen. Men had de touroperator nog gecontacteerd, maar deze had geen gids meer beschikbaar om een extra bus in te kunnen zetten.

We gaan dus deze echte op pad met het idee dat het wel eens niet zo'n hele interessante dag zou kunnen worden.

Ook in Lombok moeten de tenders worden gebruikt om aan wal te gaan. Het is een prachtige zonnige dag, we stappen als een van de eersten aan boord en kunnen dus op het dak zitten. Geeft mij mooi de gelegenheid een mooie foto van Millie te maken. Het is een mooi tochtje naar het einde van de baai.




Ook hier worden we onthaald met muziek, waar we echter niet te lang naar luisteren. We spoeden ons naar de bus omdat ik niet zo graag op de achterste rij zit, daar kun je namelijk niet goed foto's maken. Al snel valt ons op dat Lombok  - tenminste het deel waar wij rijden - een veel groener eiland is dan Bali. Maar ook hier weer overal brommertjes EN ze hebben hier ook nog paard en kar, de plaatselijke taxi!









Onze eerste stop vandaag is bij het Nusa Tenggara Barat museum. Een museum over de geschiedenis van Lombok, de plaatselijke cultuur en de plaatselijke natuur. Ook wordt er aandacht besteed aan de Nederlandse onderdrukking zoals ze het hier noemen. We lopen er even rond, maar het gebouw is totaal niet gekoeld en de broeierige warmte drijft de mensen weer naar buiten. Als we teruglopen naar de bus worden we weer aan alle kante belaagd door straatverkopers.






De volgende stop is bij een zogenaamde parelfarm in Mataram. Als we nu nog uitleg zouden krijgen over hoe de parels worden verkregen en welke eventueel wel of niet in aanmerking komen voor verkoop - ik verzin maar iets - dan was het misschien nog interessant. Maar dit is een stop bij een parelwinkel en er kan enkel gekeken en liefst gekocht worden. We lopen een rondje door de winkel en zitten 2 minuten later weer in de bus. De gids had 30 minuten ingepland voor dit bezoek, maar binnen het kwartier zit iedereen weer klaar om verder te gaan. Verloren tijd!

Volgende stop - terwijl we onderweg volop genieten van het uitzicht - is bij een kunstmarkt voor pottenbakkers, mandenvlechters en houtbewerkers. Manlief blijft lekker in de koele bus zitten en ik doe een rondje om wat foto's te maken.






We gaan onderweg naar onze laatste stop, het tempelcomplex. We rijden langs rijstvelden, verbazen ons over de ongelooflijke hoeveelheid afval overal langs de kant van de wegen, we passeren zoals de gids het noemt een Chinees hotel, een kerkhof dus, in brommertjes gespecialiseerde garages en het is vandaag wasdag, werkelijk overal hangt de was buiten.










We arriveren bij Lingsar, een tempelcomplex uit 1714. Dit is de meest belangrijke tempel op het eiland voor de Balinese bevolking, welke aanhangers zijn van de Islam Wetu Telu. We worden belaagd door straatverkopers, die het hele eind met ons meelopen. Op Bali bleven ze bij de toegangspoort staan, hier komt het blijkbaar niet zo nauw. Het is vandaag zondag, dus er zijn eilandbewoners aanwezig in tempelcomplex. We krijgen een korte rondleiding en tegen het einde stuit ik nog op het toiletgebouw. Als je dat ziet hoef je prompt niet meer te plassen :)










Zoals verwacht was dit niet bepaald de beste excursie. Jammer, want onze indruk van Lombok is beter dan van Bali. Minder commercieel, meer eiland gebleven. Hopelijk zijn we nog eens in de gelegenheid hier terug te komen.

We rijden terug richting het schip, langs talloze rijstvelden. Wat men hier ook veel ziet zijn afdakjes met wat bankjes eronder op kruispunten. Bijna overal zitten wel een aantal mannen te "ouwehoeren". Die dingen hebben ze in sommige plaatsen in Nederland ook (wel niet op kruispunten), alleen ik kan even niet op de naam komen.

Als we later op ons balkon zitten terwijl we Lombok weer verlaten, blijkt dat men niet alleen rotzooi aan de kant van de weg laat liggen, maar ook het schroot gewoon in de baai achter laat. Toch zonde van zo'n mooi land, men zou er best iets zuiniger op mogen zijn.






Deze avond hebben we voor de 2e maal een afspraak in Quisine. We weten inmiddels hoe het systeem werkt en we kiezen vanavond andere gerechten dan vorige keer. We starten met een combinatie van kreeft en escargots. Ik hoop dat het iets is wat apart wordt geserveerd, maar nee, de kreeft en de slak zitten stevig ineengevlochten. Manlief blij, want nu is alles van hem (ik vertik het echt om slak te eten, het idee alleen al!)


Gelukkig hebben we ook nog soep en souffle besteld. De souffle komt in 3 verschillende uitvoeringen en de zogenaamde soep is eigenlijk saus die met de souffle moet worden gecombineerd. Het smaakt prima, alhoewel we beiden wat pit missen in het gerecht.


Pit voldoende in het volgende gerecht, een aantal verschillende Indiaase gerechtjes. Ik start met de scampi's en moet hier zowat een heel potje marmelade achteraan gooien. HEET!! Gelukkig zijn de andere gerechtjes, hoewel ook nog behoorlijk kruidig, toch een stuk minder pittig. Moet ik weer hebben natuurlijk om met het meest hete te beginnen. Ik vind babi pangang al heet :)


Als hoofdgerecht hebben we Painter's mignon. Dat painter's slaat eigenlijk alleen op het feit dat het wordt geserveerd op een bord in de vorm van een schilderpalet en de diverse smaken sausjes in kleine potjes zitten, die natuurlijk verfpotjes voorstellen. Leuk bedacht. De mignon is om te zuigen zo zacht, verrukkelijk gewoon.


Als nagerecht kiezen we voor Quisine's surprise. Dat blijkt een een chocolademousse te zijn vergezeld van een bolletje ijs. Lekker, maar om nu te spreken van een surprise?


Deze avond is er een grote show in het theater. De zangers en dansers verzorgen een musical-achtige show met muziek uit de jaren '70. Allemaal herkenbare liedjes, leuk! Kortom, een goede show en een gezellige avond. We sluiten de avond af in de Rendezvous Lounge terwijl we naar de partyband luisteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten