woensdag 6 juni 2018

Zaterdag 12 mei 2018, Vallei der Koningen

Werk aan de winkel vandaag! Vriend R, unaniem benoemd tot projectleider, heeft een strakke planning voor deze dag. Dus na - uiteraard op ons gemak - te hebben ontbeten, zitten we om 10.00 uur in de taxi en zijn we onderweg naar de Vallei der Koningen. En dat bij een temperatuur van zo'n 40 graden! 

De Vallei der Koningen is de collectieve begraafplaats van farao's uit het Nieuwe Rijk. Het bekendste graf is dat van Toetankhamon, ontdekt door Howard Carter. Sommige graven werden al in de oudheid geplunderd, zoals dat van Ramses IV. Momenteel zijn er 63 tombes geïdentificeerd en een groot deel daarvan is ook daadwerkelijk te bezoeken. Er zijn steeds 10 tombes opengesteld voor het publiek. De tombes van de vallei zijn, ondanks het feit dat zij in verschillende tijden zijn gebouwd, meestal gemaakt volgens een vast patroon. Eerst een schacht gegraven, die naar een schatkamer leidde waar verschillende objecten zoals juwelen, meubilair en rijtuigen stonden, die de dode nodig zou kunnen hebben. Hierna werd in een centrale ruimte de sarcofaag gezet, waarin de dode was bijgezet.

Wij hebben een drietal graven bezocht, waarbij we voor één graf behoorlijk diep moesten dalen. Helaas betekend dit ook dat je behoorlijk moet klimmen om weer terug buiten te geraken 😁
Manlief laat na dit 2e graf het bezoek aan een derde aan ons over en zoekt een bankje op om uit te rusten. In de schaduw uiteraard! Jammer voor hem, want juist dit laatste graf is prachtig met veel tekeningen en kleurrijke schilderingen. Ongelooflijk hoe zoiets na al die jaren nog bewaard is gebleven.

We beginnen het knap warm te krijgen hier in de vallei, pffffff. Snel in de auto met airco naar onze volgende stop, het huis van Howard Carter. Een Engelse archeoloog en egyptoloog die wereldberoemd werd door de ontdekking van het graf van de Egyptische farao Toetankhamon. Op 4 november 1922 ontdekte Carter de tombe, die de tot dan toe enige vrijwel ongeschonden tombe in de Vallei der Koningen bleek te zijn. Op 16 februari van het volgende jaar opende Carter de grafkamer en zag hij voor het eerst de sarcofaag van Toetankhamon.

We zij de enige bezoekers bij het huis en de zeer vriendelijke gids geeft ons een rondleiding. Alles is nog zoals het in de jaren '20 was. Howard Carter zou hier zo weer binnen kunnen lopen. Het is ook heerlijk koel in het huis. Naast het huis is een replica van het graf van Toetankhamon gebouwd. Na ook dit te hebben bezocht krijgen we een kopje muntthee aangeboden. Lekker!!! Zulke lekkere verse munt vind je bij ons niet!

Volgende stop is de tempel van Ramses III te Medinet Haboe. Dit is een tempel die diende voor de cultus van de farao en de god Amon. Deze tempel wordt beschouwd als één van de best bewaarde Egyptische tempels. De eerste pyloon van de tempel is zeer goed bewaard en geeft een mooi beeld van de veldslag die Ramses III heeft gewonnen tegen de Zeevolken. De tempel is omgeven door een muur van 18 meter. Als je door de pyloon gaat kom je in het eerste hof, waar er verschillende beelden van de farao staan. Een mooie tempel om te bezoeken. Je wordt echter wel continu achtervolgd door iemand die zogenaamd iets wil vertellen. Alles voor een fooi uiteraard, de bewoners hebben het hier niet zo breed als bij ons.

Een korte stop voor een verfrissing, Coca Cola is overal te koop, en we gaan naar onze laatste bezienswaardigheid van vandaag. Het is even zoeken, geen ANWB wegwijzers hier. Maar uiteindelijk vinden we de weg, een karrenpad eerder.

Gebouwd in de 4e eeuw, is het klooster van St. Theodorus één van de oudste Koptische kloosters in Egypte. Een fascinerende plek in het midden van de woestijn. Niet helemaal wat ik had verwacht aan te treffen .....

Dat was een drukke en vermoeiende dag! Even gestrekt op het bed relaxen, een verfrissende douche en we zijn weer ready voor de avond. Borrelen in de bar en heerlijk eten in het hotelrestaurant. Het leven is goed!














Geen opmerkingen:

Een reactie posten