donderdag 14 juni 2018

Dinsdag 15 mei 2018, met de jarige job naar Aswan

We ontbijten "op chique" vandaag, in het mooie grote restaurant in het Winter Palace, want vriend G is jarig en dan mag het al iets specialer zijn. We beginnen met ons gebruikelijk ontbijt, maar deze sessie wordt afgesloten met gezang van een aantal opgetrommelde personeelsleden en de manager himself en uiteraard een prachtige, maar vooral ook heerlijke verjaardagstaart. Dat eten we niet alle dagen als ontbijt!

Om 10.00 uur stappen we in het busje, onze taxi naar Aswan waar we één nacht zullen verblijven. We rijden via de Giza/Aswan Western Agricultural Road, een route van ca. 5 uur. Een goed bewaakte weg, met veel, heeeeel veel verkeersdrempels en die dwars door dorpen en steden loopt. We krijgen zo onderweg een heel goed beeld van het dagelijks leven in Egypte. We hebben nog steeds het idee dat we een paar honderd jaar terug zijn gegaan in de tijd. Er wordt hier zelfs nog met de hand geploegd!

Uiteraard heeft onze projectleider, vriend R, ook enkele stops ingepland. De eerste stop is bij de tempel van Kom Ombo. Kom Ombo ligt in de bocht van de Nijl op de Oostbank, ongeveer 50 km ten noorden van Aswan. Kom Ombo betekent Heuvel van goud. Dat komt omdat men daar goudmijnen exploiteerde. 

De Oud-Egyptische tempel is eigenlijk een tempel die in de lengte uit twee delen bestaat. De dubbeltempel is gewijd aan enerzijds de valkengod Horus en anderzijds de krokodillengod Sobek.  De oud-Egyptenaren geloofden dat door het aanbidden van de angstaanjagende krokodil als een god, ze er niet bang voor hoefden te zijn dat hij hen zou aanvallen. Nu zitten er geen krokodillen in de Nijl, althans voor zover die in Egypte stroomt. Maar in het Nassermeer leven er zo'n 60.000.

De tempel bestaat zoals gezegd uit een gespleten architectuur waarvan elk deel voor een god was voorbehouden. De pyloon was eigenlijk ook al iets speciaals, want hij had een dubbel portaal. De 'pyloon' was verbonden met een buitenmuur. Daarnaast was er nog een tweede muur. Als men door één van de portalen ging kwam men uit op een centraal hof. Hierin stond een altaar voor de goden. Wat verder ziet men 15 zuilen met een hoogte van twaalf meter. Dan is er een zuilenzaal met twee rijen van 5 zuilen. Vervolgens moet je drie antichambres passeren voor je in het allerheiligste terechtkomt. Het allerheiligste bestond uit twee kapellen. Eén voor Sobek en één voor Horus. De reliëfs op de buitenste muur geven afbeelding van de geneeskunde.

We sluiten onze tussenstop af met een bezoek aan de naast de tempel gelegen klein museum gewijd aan de krokodillengod Sobek. Er zijn mummies van krokodillen te zien. En ook een mummie van een ongeboren krokodil en eieren. Er staan bovendien beelden gewijd aan de god Sobek.

We vervolgen onze reis naar Aswan. Voordat we naar ons hotel gaan, gaan we echter eerst naar de Aswandam. De nieuwe Hoge Aswandam en de oudere Lage Aswandam zijn 2 dammen die de Nijl bij Aswan afsluiten.

Vroeger overstroomde de Nijl elk jaar in de zomer. Deze overstromingen lieten vruchtbaar slib achter op de oevers van de Nijl, waardoor de bodem ideaal was voor landbouw. Wanneer echter het water te hoog kwam, kon de hele oogst worden vernietigd, terwijl in een jaar waarin de overstromingen minder erg waren er hongersnood heerste. De overstromingen waren zo onvoorspelbaar dat het nodig werd geacht ze beheersbaar te maken met een dam.

De Britten begonnen in 1899 aan de constructie van de Lage dam, die werd afgebouwd in 1902. De dam was 1.900 m lang en 54 m hoog. Het oorspronkelijke ontwerp werd al snel niet voldoende geacht en de dam werd 2 keer verhoogd, in de jaren 1907/12 en 1929/33.

Toen de dam in 1946 bijna overstroomde, werd besloten om 6 km stroomopwaarts een nieuwe dam te bouwen. Het plannen van de bouw begon in 1952, net na de machtsgreep van Nasser. De VS boden miljarden hulp aan, maar dit aanbod werd ingetrokken in 1956 toen Egypte de Volksrepubliek China officieel erkende. De Egyptische regering ging toen maar alleen verder met het project. De Sovjet-Unie bood echter hulp aan om zo voet aan de grond te krijgen in Afrika. Ze gaven Egypte ook zware machinerie en technische hulp. De enorme dam werd ontworpen door het Russische Zuk Hydroprojectinstituut.

De constructie van de dam begon in 1960 en werd afgewerkt op 21 juli 1970. Het reservoir begon zich te vullen na de afwerking van de eerste fase in 1964. Het hierdoor gevormde Nassermeer was voor de eerste keer volledig gevuld in 1976. Het reservoir verplichtte duizenden mensen te verhuizen en ook archeologische sites -zoals Abu Simbel en Philae- moesten worden verplaatst. In het Nassermeer leven nu naar schatting zo'n 60.000 krokodillen.

De Hoge Aswandam is 3.600 m lang, 980 m breed aan de basis en 40 m aan de bovenkant, en is 111 m hoog. Het diepste punt is 182 m. Maximaal 11.000 m3 water kan per seconde door de dam worden gesluisd. De dam produceerde tegen 1998 15% van de totale Egyptische elektriciteit. Daardoor konden verschillende dorpjes voor het eerst van elektriciteit worden voorzien. Er ontstond een visindustrie rond de meren en de gevaarlijke overstromingen of grote droogten kwamen niet meer voor.

En dan is het tijd om te relaxen, met gezwinde spoed naar het hotel dus. Het Sofitel Legend Old Cataract Hotel, is een historisch hotel met een Brits koloniaal tijdperk en gelegen aan de oevers van de rivier de Nijl. Het hotel is in 1899 gebouwd door Thomas Cook om Europese reizigers te huisvesten. Tot de gasten behoren Tsar Nicholas II, Winston Churchill, Howard Carter, Margaret Thatcher, Jimmy Carter, Princess Diana, Queen Noor en Agatha Christie, die delen van haar roman Death on the Nile in het hotel heeft geschreven.

We krijgen een prachtige suite toegewezen, met dank aan de binnen de Accor-groep opgebouwde status van vrienden R en G. Wij doen daar zeker niet moeilijk over. De kamer is prachtig mooi, het uitzicht fabelachtig. Een balkon om uren op te zitten. Maar ja, er moet geproost worden en ook nog gegeten natuurlijk. Dus na een fles bubbels soldaat te hebben gemaakt op de gezondheid van vriend G spoeden we ons naar het restaurant. Een gigantische ruimte, zeer sfeervol, maar we zitten er wel praktisch alleen. We moeten dus zelf voor de nodige ambiance zorgen en dat lukt wonderwel 😁
En uiteraard wordt ook hier de dag afgesloten met een verjaardagstaart! Pfewwww, en nu even uitbuiken.




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten