woensdag 6 juni 2018

Vrijdag 11 mei 2018

Het zijn deels drukke en vermoeiende en deels luie en warme dagen geweest. Het dagelijks bijhouden van het blog is er dan ook bij ingeschoten. Snel de draad oppakken en dit reisverslag tot een goed einde brengen 😃

Na het ontbijt hebben we weer ons plekje aan het zwembad opgezocht. We genieten van de warmte, de mooie tuin en het aangename gezelschap. Maar vriend R heeft al een planning gemaakt voor het einde van de dag, dus om 17.00 uur staan we opgefrist en wel gereed om op pad te gaan.

De planning is om met een calèche naar het Luxor museum te rijden en daarna nog een rondje stad te doen om een overall beeld te krijgen van Luxor. Vriend R gaat in onderhandeling met een berijder van een calèche en even later zijn we 2 aan 2 onderweg. Ik was bang dat de paarden en ezels die je veelvuldig in het straatbeeld ziet het slecht zouden hebben, maar dit is me 100% meegevallen. Er wordt blijkbaar goed voor ze gezorgd. Gelukkig maar!

Onderweg naar het museum passeren we de Luxortempel, één van de belangrijkste tempels uit het Oude Egypte. De tempel is ongeveer 242 meter lang en is daarmee een van de grootste van Egypte. Deze tempel hebben we deze vakantie niet bezocht, dus we moeten nog eens terug 😁

De calèches stoppen in een straatje aan de achterzijde van het museum, hier kunnen de paarden in de schaduw staan. Wij lopen naar de voorkant en komen op een prachtig aangelegde boulevard, een groot contrast met de rest van Luxor. Het Luxor Museum is niet heel groot en de collectie kan niet tippen aan dat van het museum in Caïro, maar bij de topstukken behoren de objecten uit de tombe van Toetankhamon en een collectie van 26 geweldig bewaard gebleven beelden uit het Nieuwe Koninkrijk die in 1989 gevonden werden in een opbergplaats in de Luxor Tempel. De koninklijke mummies van twee farao's - Ahmose en Ramses I - zijn sinds maart 2004 ook opgenomen in de tentoonstelling. Een belangrijk voorwerp in de tentoonstelling is de reconstructie van één van de muren van de tempel in Karnak. Dit is prachtig! Zo gedetailleerd en met prachtige kleuren. Het museum is absoluut een bezoek waard, vooral door de heldere overzichtelijke manier waarop een en ander tentoongesteld wordt.

Na ons bezoek aan het museum gaan we verder met de calèche. Dwars door het best wel drukke avondverkeer van Luxor. En tot grote verrassing van onze vrienden dwars door een zeer drukke winkelstraat annex markt, waar we bijna in botsing komen met een vrouw met een kindje op haar arm. Pfeww, dat brengen we er goed vanaf.

Na deze enerverende maar zeer leuke ervaring zijn we weer terug bij het hotel en sluiten de avond af met een drankje op het Nijlterras en daarna een barbecue in de prachtige hoteltuin.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten