dinsdag 24 september 2013

Weekend Parijs, donderdag 15 augustus 2013

Het wordt op z'n minst merkwaardig gevonden als je als 46- jarige nog nimmer in Parijs bent geweest (een overstap op het vliegveld en een bezoek aan Disney Parijs niet meegerekend). Als dit feit tijdens een gesprek al eens ter sprake komt, varieren de reacties van: echt niet??, joh!!, dat meen je niet!?, en je woont zo dichtbij!

En dat laatste is een feit. Het moest er toch maar eens van komen, het zat al een poosje in de planning en een week op voorhand besluiten we op 15 augustus te vertrekken (de weersvoorspellingen zijn goed). We reizen met de Thalys rechtstreeks van Antwerpen naar Parijs, Gare du Nord, in welgeteld 2 uur en 2 minuten. Dat gaat sneller dan fietsen.

15 augustus is Moederkesdag in Belgie, dus het is heerlijk rustig op het station. Wel weinig zitplaatsen, wat is dat toch altijd met die stations en vliegvelden. Zo duur zal zo'n bankje toch niet zijn?

De trein arriveert keurig op tijd en ons rijtuig, nr. 12, staat exact onder bordje nr. 12. Toch knap. We zitten eerste klas op lekkere ruime stoelen met voldoende beenruimte. In tegenstelling tot de Eurostar kon ik onze zitplaatsen niet zelf uitkiezen, alleen een keuze aangeven voor 1 persoons, 2 persoons naast elkaar of tegenover elkaar of een 4-zitter. We zitten zoals gevraagd naast elkaar, maar rijden wel achteruit. Veel Nederlanders in de trein, logisch natuurlijk, omdat ie is vertrokken vanuit Amsterdam. We rijden op schema en 2 uur later zitten we in hartje Parijs. We krijgen vrijwel onmiddellijk een taxi toegewezen en een kwartier later zijn op plaats van bestemming.

Hotel La Villa Saint Germain de Prés in de Rue Jacob. Een klein boetiekhotel, ik meen een 30-tal kamers, aan de rand van de drukke wijk Saint Germain de Prés. Het hotel is gelegen op de hoek van 2 redelijk rustige straatjes, dus er is weinig last van verkeersgeluiden. Het hotel beschikt niet over een eigen restaurant, maar de keuze rondom het hotel is overweldigend. Het ontbijt in het hotel is erg prijzig, €22 per persoon. Wij hebben ervoor gekozen geen ontbijt bij te boeken (iets wat we normaliter wel doen) maar 's morgens op pad te gaan en wel te zien waar we iets kunnen eten.

Ondanks het feit dat we al voor 12.30 uur op de stoep staan, is er een kamer beschikbaar. Daar had ik niet op gerekend en ik had al ingecalculeerd dat we de koffer in bewaring zouden moeten geven. Erg plezierig dus dat we al naar onze kamer kunnen. We zitten op de bovenste verdieping en hebben een mooie ruime en erg sfeervolle kamer met een uitstekende airco. Niet onbelangrijk, want het is dezer dagen 30 graden in Parijs!


Achteraf kunnen we zeggen dat er slechts 1 minpuntje was aan de kamer, de douche. Ik wist vooraf dat de mogelijkheid aanwezig was dat we een kamer zouden krijgen met de douche in het bad. Geen probleem, dat gebeurt vaker. Maar ... tot op heden is de handdouche altijd op hoogte aan de muur bevestigd geweest, zodat je de douche ook als douche kunt gebruiken. Hier dus niet, zoals je op de foto kunt zien. Erg onhandig als je je haar wilt wassen. En vanwege het feit dat het douchescherm ook niet zo groot is en je met die handdouche staat te klungelen, was de kans op een natte vloer wel erg groot. Maar goed, dat is een weetje voor de volgende keer.

Tijd voor de lunch! We lopen op de bonnefooi het hotel uit op zoek naar een gelegenheid voor een lichte lunch. En waar kunnen we nu beter terecht komen op onze eerste dag in Parijs dan bij Café de Paris. Vergezeld van een heerlijke Chablis en uiteraard een watertje genieten we beiden van een salade Nicoise, franser kan haast niet.

Het is een gezellig druk straatje met veel horeca en dus veel voorbijgangers. Al zittend op "ons terras" vermaken we ons kostelijk.

Na de lunch zoeken we ons een weg richting de Seine. We hebben voor vandaag niet een echt plan, gewoon een beetje te voet de omgeving rond ons hotel bekijken. Het is per slot ook maar een halve dag.

We steken de Seine over via de Pont des Arts. De brug hangt klemvol met hangsloten die door verliefde stelletjes worden bevestigd. We hebben iets soortgelijks ook al in Florence gezien. Ik vind het er allemaal niet mooier van worden, maar ja, da's mijn persoonlijke mening.


Via de Pont des Arts bereiken we de Cour Carrée van het Louvre. We wandelen feitelijk via de achterkant het grote voorplein van het Louvre op. Omdat we morgen en overmorgen optimaal gebruik willen maken van de sightseeingbussen, besluiten we deze middag te gebruiken voor een bliksembezoek aan het Louvre. We zijn bepaald niet de enigen, er staat een behoorlijke rij mensen aan te schuiven. En het is warm!



En binnen is het nog warmer! Hebben wij toch altijd gedacht dat er in musea een aangename temperatuur is. Nou, niet in het Louvre. Het is benauwend warm, de transpiratie loopt met straaltjes over m'n rug. Vlug, vlug, naar Mona Lisa.

De plafonds in de vele zalen zijn overweldigend mooi.


We volgen de stroom en komen uiteindelijk in de zaal waar de Mona Lisa hangt. Ergens ..... tussen al die mensen ..... waar? Ooooo ..... zo klein?
 
Zie daar maar eens een goede foto van te maken. Gelukkig heb ik m'n lengte mee en na 7 pogingen (ik heb geen schermpje op mijn camera) lukt het warempel een goede foto te maken zonder al te veel weerschijn van het glas waar ze achter hangt.


En nu met gezwinde spoed naar buiten, we hebben dringend behoefte aan frisse lucht. Okay, nog 1 plafond dan ......

We verlaten het Louvre en lopen naar de Rue du Rivoli met het idee ergens te gaan zitten voor een drankje. Ik moet duidelijk nog wennen aan het Parijse leven, want plaats nemen op de krappe, propvolle terrassen aan zo'n piepklein tafeltje en op zo'n ellendig klein rieten stoeltje zie ik niet direct zitten. Manlief moppert, maar we zoeken nog even verder. Al lopende passeren we een gigantisch grote auto.

We steken de straat weer over en lopen het park in, de Jardin des Tuileries. Er is een kermis en dus veel volk op de been. Gelukkig kan manlief hier een ijsje kopen, hij ook weer blij.

Op ons gemak wandelen we het park weer uit richting Seine waar we een prachtig zicht hebben op het Musée d'Orsay.

We lopen een stukje de wijk in en via de Rue de l'Université lopen we weer terug naar ons hotel voor een heerlijke verfrissende douche. Onderweg zien we nog een knap staaltje van optimaal gebruik maken van de parkeerplaatsen.

In de week voor ons vertrek heb ik wat rondgeneusd op Tripadvisor en kwam ik goede recensies tegen van restaurant La Petite Cour in de Rue Mabillon. Vooral het feit dat ze een mooi terras hebben stond me erg aan. We besluiten dus niet al te laat die kant op te wandelen, een wandeling van zo'n 700 meter. Hoewel er slechts een 3-tal tafels op het terras bezet zijn, krijgen we te horen dat buiten zitten niet meer mogelijk is. Men heeft gelukkig nog wel een tafel voor ons in het typisch Franse restaurant.

Blijkbaar heeft de wandeling van vanmiddag ons hongerig gemaakt, want ik vergeet de hele avond op tijd foto's te namen. Als voorgerecht hadden we beiden een tartaar van tonijn, erg klein maar zeer goed op smaak. Ik heb als hoofdgerecht kabeljauw met een korst van hazelnoot en een honingsaus. Erg lekker.
 
Manlief heeft een baars-achtige met een saus van Calvados. Ook hem smaakt het prima. 

Ik sluit af met een soort lemonbavarois, erg luchtig en lekker fris. Manlief kiest voor de klassieke crème brulée.


Inmiddels is het terras (en het restaurant) volgestroomd. Zo te zien een populair restaurant.

We wandelen met een ommetje op ons gemak terug naar ons hotel. Op de hoek van de Rue Jacob en de Rue Bonaparte zit een bar-restaurant waar we nog even gezellig buiten gaan zitten en samen een fles Pouilly Fumé soldaat maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten