woensdag 5 november 2014

Cruise Oceania Marina - resumé

Ten eerste, we hebben een heerlijke vakantie gehad. Over het geheel prachtig weer, fijne aanleghavens en heerlijk eten.

De Marina is een prachtig schip. Kleiner dan wij gewend zijn, maar smaakvol ingericht. Onze balkonhut was ruimer - in de breedte - dan de hutten van Celebrity. De badkamer was prachtig met veel gebruik van marmer. Van ons had er geen bad in hoeven zitten, waardoor er meer ruimte zo zijn voor het toilet en misschien een dubbele wastafel. De douche was voldoende groot, maar had voor het gemak iets ruimer mogen zijn.

We vonden het contact met het personeel iets minder hartelijk dan aan boord van bijvoorbeeld Celebrity of HAL. We waren al 2 dagen aan boord toen we voor de eerste keer onze hutstewardessen zagen. En ze hebben zich nimmer officieel voorgesteld. Ook hebben we deze cruise verbazend weinig officiers gezien.

Het entertainment aan boord van de Oceania Marina laat nogal wat te wensen over. In onze favoriete lounge speelde iedere avond een pianist. Goed, maar je wil wel eens iets anders horen. Er was ook een stringkwartet aan boord. Dit zijn we ook gewend bij Celebrity. Maar daar worden meestal bekende, vrolijke. lieflijke nummers gespeeld. Dit kwartet gaf de voorkeur aan nogal zwaarmoedige muziek. De heren speelden in een andere lounge en de opkomst iedere dag was bedroevend. Aan boord van de Celebrityschepen zijn wij gewend aan opstoppingen als het stringkwartet optreedt.

Er waren nog 2 bandjes aan boord, die wisselend bij het zwembad optraden. Daar werd goede muziek gespeeld, maar is voor ons niet de plek om gezellig te gaan zitten. Dezelfde bandjes traden ook in de avonduren op in Horizons, de lounge op dek 15 op de boeg. Waar 's avonds niemand meer komt.

Ook de grote shows vielen wat tegen. Misschien mede doordat door de grootte van het schip het theater heel klein is, het is meer een grote lounge, en de mogelijkheden dus beperkt. Daarnaast werd er veel herhaald. Dinsdags een zanger (niet onze smaak), donderdags dezelfde zanger wegens - zeggen ze - herhaald verzoek. Aan het einde van de cruise nogmaals diezelfde zanger. Met andere woorden, een erg beperkt aanbod.

Oceania zit zich in de markt met hun zogezegde topkeuken. Nu hebben we goed gegeten deze vakantie, maar om nu te zeggen dat dit zoveel beter was. Nee ... Er wordt meer aandacht besteedt aan de presentatie en er staan vaker dure produkten zoals kreeft op de kaart, maar verder vinden we de keuken vergelijkbaar met de ons bekende maatschappijen.

Het systeem van all inclusive wat betreft de restaurants is op zich goed, echter in de praktijk blijkt het haast onmogelijk extra reserveringen te maken in de specialiteitenrestaurants. Voor ons toch één van de hoogtepunten van een vakantie, eten in een aangenaam restaurant. Mede door het gehanteerde systeem zijn de specialiteitenrestaurants ook veel groter en daardoor rumoeriger dan de ons bekende specialiteitenrestaurants bij andere cruisemaatschappijen. Een reden voor ons om in de specialiteitenrestaurants te gaan eten is met name de kleinschaligheid van het restaurant en daarmee de betere service, meer sfeer, minder lawaai.
Wat Oceania dan wel weer heel goed doet, is dat ook in de specialiteitenrestaurants een tafel gedeeld kan worden. Dit biedt dus ook solo cruisers de mogelijkheid in een specialiteitenrestaurant te gaan eten.

We hebben deze cruise geen excursies geboekt. Ten eerste omdat een aantal havens bekend terrein was en we ook vaak op loopafstand van het centrum waren. Ten tweede is Oceania buitensporig duur met hun excursies. Ik heb nog even overwogen naar Florence te gaan door een excursie te boeken waarbij Oceania enkel de busreis voorziet en men een aantal uren vrij te besteden heeft. De prijs voor deze excursie was € 139 p.p. Ik heb op het internet gezocht naar de prijs van Celebrity en die vragen voor dezelfde busrit € 79 p.p. Een substantieel verschil. We weten allemaal dat het boeken van excursies via de cruisemaatschappij altijd duurder is dan wanneer je zelf iets regelt, maar je kiest voor gemak. Maar het moet wel leuk blijven.

Conclusie: Zullen we in de toekomst nog eens met Oceania cruisen?
Wellicht wel, indien de vaarrroute ons aanstaat en er een goede promotie langs komt. Maar vooralsnog hebben wij besloten ons te richten op Celebrity, HAL, Royal Caribbean of Princess.

1 opmerking:

  1. Weer met jullie " meegevaren " en genoten van de eet foto's met bijbehorende verslagen waardoor ik goede indruk kreeg van het aangebodene aan boord.Het resumé was het meest belangrijke, dank voor je uitvoerige verslag van het wel en wee aan boord. Als alles verloopt zoals ik verwacht ga ik 5 jan/2015 aan boord ms Amsterdam voor 1e deel wereld cruise, groet Hermann

    BeantwoordenVerwijderen